Különleges ünnepi fogások hallal
Februárban a Duna TV Család-barát magazinjában jártunk, hogy megmutassuk, halakból akár különleges esküvői fogások is készülhetnek. Most megosztjuk veletek az akkor elkészített ételek receptjét. Próbáljátok ki otthon! Itt megnézhetitek, hogyan készítettük!
SÁFRÁNYOS KECSEGEHÚSLEVES
Hozzávalók:
40 dkg kecsege, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg karalábé, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10-10 dkg 1 csokor petrezselyem, 1 csokor turbolya, só, bors, babérlevél, sáfrány
A kecsegét, filézzük ki és bőrözzük le (ezt a halkereskedő is szívesen megteszi). A kecsege porcos gerincét tegyük fel vízben főni legalább két órával a leves készítése előtt.
Az így kapott halalaplevet szűrjük le, és kb. két liternyit tegyünk fel főni a hasábokra vágott, tisztított zöldségekkel (a vöröshagymát félbevágva tegyük bele).
Kislángon, lassú tűzön főzzük. Sóval, borssal, babérlevéllel és sáfránnyal ízesítjük. Mikor a zöldség megpuhult, hozzátesszük a nagy kockákra vágott kecsegehúst (esetleg a tisztított spárgadarabokat), és tizenöt percig főzzük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel és turbolyával szórjuk meg.
Jó étvágyat kívánunk!
TÖLTÖTT KÁPOSZTA KESZEGSÜTŐ MÓDRA
Hozzávalók:
1 kisebb savanyú káposzta fej vagy lapu, 50 dkg füstölt harcsa darálva (mivel a füstölt harcsa fűszeres, így az ízesítésnél ezt vegyük figyelembe), 50 dkg nyúzott harcsafilé darálva, 250 g árpagyöngy (gersli), 1 evőkanál őrölt pirospaprika, őrölt bors, 3 teáskanál só, 3-4 hagyma, babérlevél, 2 db paradicsom, 1 db tv paprika, 1 fej fokhagyma, szálas káposzta
A káposztafejről lehántom egyenként a leveleket, és a torzsarészt egészen vékonyra vágom. A gerslit folyóvízzel átmosom. A hagymát félfülre vágom, majd zsíron lepirítom, hozzáadom a vékony csíkokra vágott tv paprikát,
lepirítom, majd a kockára vágott paradicsommal összefőzöm.
A füstölt harcsát ledarálom majd, pirospaprikával, sóval, borssal, gerslivel alaposan elkeverem. Tölteléket káposzta levélbe töltöm. A megmaradt leveleket és a fej középrészét apróra vágom. Ebből egy maréknyit a lábas aljára hintek, beleteszem a töltött káposztákat, majd meghintem egy fél marék gerslivel, és egy marék szálas káposztával. Egy teáskanál sóval meghintem, ráöntök annyi hideg vizet, hogy épp ellepje, lefedem és felforralom. Forrás után mérsékelem a lángot, és lassú forralással kb. 1,5 órát főzöm. Majd rántást készítek, melyet elkeverek 1 evőkanál sűrített paradicsommal és a megfőtt káposztára öntöm.
Tálaláskor sült füstölt harcsa csíkokkal, és tejföllel díszítem.
Jó étvágyat kívánunk!