Halmustra – 1. rész


Halmustra – 1. rész

A keszegsütős halmustrát mivel mással kezdhetnénk, mint a KESZEGGEL.

A keszeg szálkás hal. Sokaknak itt véget ér az iránta való érdeklődés, de nézzük csak tovább!
A keszeg húsa fehér, kifejezetten jó ízű és állagú. A keszegsütős halízmércén közepesen halízűnek mondanám.
Valóban van benne szálka, de a jó keszegsütő sűrűn irdalja, átvágja az y-szálkákat és ropogósra süti azokat, így a szálkák ehetőek lesznek.

A Malackaraj nevű weboldal így ír a szálkákról:
“A szálkás hal örömét nem lehet mindenkivel megosztani. A halmazba tartozáshoz szeretni kell a halat, a szálkásat, az édesvízit, az igazit, és szeretni kell a kézzel evést.
Ezek a feltételek, pláne Magyarországon, pár ezer emberre szűkítik a kört. Kicsi, titkos, sötét egyház ez, de nagy benne a hit és a szeretet.”
Ez a titkos szövetség köti össze a Keszegsütőt és azt a sok-sok vendéget, aki megtisztel minket nap mint nap. Talán nem ördögtől való ily módon szeretni a halat és a halevés művészetét!
Jó keszegelést kívánunk.